CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, May 21, 2009

bes buku2 ni..

buku2 yang mengisahkan para pejuang islam zaman Rasulullah dan zaman pemerintahan khalifah..
buku yg bermanfaat utk bacaan semua...



still in the process of finishing the book on 'Umar Al-Khattab'....




da baca da Tariq bin Ziyad...menarik sungguh novel ini...
cara penulisan dia sgt bes...
tidak membosankan,dan menarik minat anda untuk terus membaca...
betul....
and,byk kisah2 silam yg dpt kita pelajari...






going to read this one,next..

insyaAllah....

Monday, May 4, 2009

small farewell party...

4pm...right after ART final exam n Calculus 3..(n also ACC 202..)

april 18th 2009, saturday..

we had a small farewell party for the 1st floor Aristotle block members.....

organized by 2 of my next-door 'frenly+happening+cute' jiran...ShAzLin n ShaMine..
(they gave all of us a big surprise...)..da la order cake from my mum senyap2 je,huhu..



thnx a lot to both of u...take gud care of yourselves kat INTI nnt k..

quite sad at the end of the celebration, coz this is our last day at INTI..

anyway, life goes on...c u all again,soon...


-cake b4 the signature..
-all of us had a chance to jot down our signature...(sape nye paling cun??)

-a pic of us..(xsume in the pic)


and us...


-rmai yg kelaparan lps jwb exam....


huhu...
that's all...
smoga kita same2 berjaya di US nnt...n also berjaya di akhirat, insyaAllah..

lame nye x update blog!

huhu..
almost a month dila x update blog dia..

-being quite bz at home..
-house chores..
-jln2...
-teaching...etc

okay then..
i'm tryin' to update it frequently then..
insyaAllah..

really luv chocs!!

snickers with linear algebra


vochelle cashew nuts with accounting 2..



these are all the chocs during my exam week..huhu...

mkn chocs tyme tgh 'tension'..huhu..

(patotnye bc2 doa/selawat tyme tension2..huhu...)

people say that chocolates are gud...

but byk sgt nak di explore...nnt2 la i will post bout the benefits of it..huhu

our last assignment together..

hurm...

kiah,ain,sarah...

this maybe our last tyme doing assignments together...

hope u guys won't 4get our sweet times 2geda,k...

to kiah ( u of iowa/mayb goin to u of wisconsin..)- u r a good leader..

to ain (temple uni)- u r a gud counter....

to sarah ( u of illinois-urbana champaign)- u r a good obsever...




(picture taken during the 'last minute' accounting group project on april 6th...-discussion on da floor..huhu)


Sunday, April 12, 2009

smbgn ke-2 'what's ur fav ayat'.......(mohon maaf,lmbt sgt2 update...)

ya Allah...
sudah hampir 2 minggu xupdate blog...
mohon maaf...
ingt nak focus pd final exm...tp terbaca comment Ustaz Pahrol ni, ku rasa ter'gerak' & ter'dorong' nak update blog ni....


Alhamdulillah, dipjgkn umur..

ni smbgn 'AYAT2 Favourite'...

ni ayat fav kak azua, our sister usrah...

surah At-Tur(52), ayat 17-25...


17- Sesungguhnya orang-orang yang bertakwa, di tempatkan dalam taman-taman Syurga dan nikmat kesenangan (yang tidak ada taranya).



18- Mereka bersenang lenang dengan apa yang dikurniakan oleh Tuhan mereka dan mereka dipelihara Tuhan dari azab neraka.


19- (Dan dikatakan kepada mereka): "Makan dan minumlah kamu makanan dan minuman yang lazat serta baik kesudahannya, dengan sebab apa yang kamu telah kerjakan".


20- Mereka duduk berbaring di atas pelamin-pelamin yang berderet dan Kami jadikan kawan teman mereka bidadari-bidadari yang putih melepak, lagi
luas cantik matanya.


21-Dan orang-orang yang beriman yang diturut oleh zuriat keturunannya dengan keadaan beriman, Kami pertemukan mereka dgn anak cucu mereka (di dalam Syurga); dan Kami (dengan itu) tidak mengurangi sedikitpun dari pahala amal-amal mereka; tiap-tiap seorang manusia terikat dengan amal yang dikerjakannya.


22- Dan (penduduk Syurga itu) Kami tambahi mereka (dari semasa ke semasa), dengan buah-buahan dan daging dari berbagai jenis yang mereka ingini.

23- Mereka di dalam Syurga itu (kerana melahirkan kemesraan antara satu dengan yang lain) berebut-rebut mengambil piala yang berisi arak yang tidak menyebabkan timbul (dari peminumnya) perkara yang sia-sia dan tidak pula menyebabkan (peminumnya menanggung) dosa.


24-Dan mereka dilayani oleh anak-anak muda yang sentiasa beredar di sekitar mereka, (yang cantik parasnya) seolah-olah anak-anak muda itu mutiara yang tersimpan dengan sebaik-baiknya.


25- Dan (dengan berada dalam nikmat itu) mereka berhadap-hadapan satu sama lain sambil bertegur-sapa.....



Ya Allah....memeng bessssss sgt2 syurga-Mu ya Allah...

ni la ayat fav. kak azua...
bile bace ayat2 ni, rasa mcm NAAAKKKK sgt2 rase semua benda tu...

tp kena MUHASABAH DIRI~

bak kata kak azua....'sejauh mana kita nak benda tu....'....
n sejauh mana kita 'berusaha' utk mendptkn syurga Allah....
kena tny balik pd diri kita...

n yg paling penting skali.....kita mestilah berusaha utk mendptkn REDHA Allah....

Friday, April 3, 2009

sambungan...'what's ur fav ayat ??'

ok..

continuing my latest post...

misae suke ayat (93:3)...Ad-dhuha, ayat 3...

....'Tuhanmu tidak meninggalkn engkau (Muhammad), dan tidak (pula) membencimu'...

'Muhammad' tu juge bole di refer kpd kita...Allah x pernah tinggalkn kita...even though sjahat mane kita, seburuk mane kita, seleka mana kita, Allah x pernah tinggalkn kita...Dia sentiasa 'ADA', dan sentiase menerima taubat hamba2Nya..

lagipun, ayat ni sweet sgt...

base on sejarah penurunan ayat ni,dia turun kat Nabi Muhammad..tyme tu dah hampir 40 hari wahyu x turun kpd Nabi Muhammad...then ade r bbrp org quraisy ejek2 nabi...


diorng kata 'Tuhan kamu dah tinggalkn kamu, Muhammad'....

then, Allah 'PUJUK' Nabi dgn menurunkn ayat ni...

sweetnye!!....



ok next
...by Sarah...
sarah suka ayat 3:139...surah 'Ali-Imran, ayat 139...

....'Dan janganlah kamu (merasa) lemah, dan jangan (pula) bersedih hati, sbb kamu paling tinggi (darjatnya) jika kamu org yg beriman'...

ayat ni bagi sarah, memotivate kan diri dia r...bile rase lemah, kecewa, dsbagainya, ayat ini mengingtkn yg Allah memberikn keistimewaan kpd kita..iaitu Allah 'mengangkat' darjat org2 yg beriman...

besnye, mudah2an kita tergolong dlm kumpulan tu...insyaAllah...


and from me....

my fav ayat is 2:216...surah Al-Baqarah, ayat 216...

...'tetapi boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu, padahal itu baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal itu tidak baik bagimu. Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui'....
dila suka ayat ni....

bila rase mcm sedih/kecewa sbb x dpt sumting, ayat ni mengingtkn diri yg ade hikmah disebalik sesuatu yg berlaku...n sesungguhnya, Allah lebih tahu...

ayat ni dpt memujuk hati ini, sedikit sebnyk..insyaAllah...

ok...

nnt i will continue dgn ayat2 fav kak azua...(our sis usrah...)

Wednesday, April 1, 2009

what's your favourite 'ayat' ??

we usually hear people asking us about our fav food, fav movie, fav band, fav color, and so on...




but this tyme,...let's change the TOPIC...hehe...



what's your favourite 'ayat'??



is it those ayat2 cinta??or ayat2 jiwang??or ayat2 that are motivating us??




Actually,...this simple question is asked by our 'akak usrah'...
to all her adik usrah..


well,i jus wanna share with u all....




answered
by Shakira....


she likes (94:5&6) Surah al-Insyirah, ayat 5&6



...'Maka sesungguhnya, bersama kesulitan, ada kemudahan.

....Sesungguhya, bersama kesulitan, ada kemudahan....'





Miss 'S' says that, this ayat motivates herself. Even though how hard or tough something is, there must be a good thing coming ahead. there fore, don't give up in anything u do...








by Ain...


she choses (12:2) Surah Yusuf, ayat 2





.....'Sesungguhnya, Kami menurunkannya berupa Qur'an berbahasa Arab, agar kamu mengerti'...



miss 'A' likes this ayat becoz it reminds herself .
Even though she has left learning Arabic Language in her previous school, she must appreciate the knowledge that she has obtain, and try to not to forget them. And in her oppinion, understanding the Arabic Language and the Quran is a learning process.
so, 'selagi hayat maseh ada'...let us take this opportunity to try and learn the beauty of the Quran...




okay...i'll just take a break 4 a while...(something more important to do)

i shall continue with the other 4 people..misae, sarah, me, and our sis Azua...








Friday, March 27, 2009

cute lil' stuff...

to kwn2 ku..ain,kiah,paie...tq soo much 4 everything...




take gud care of these hp keychain,k...


ukhuwwah fillah....insyaAllah....

not to be forgotten...

but to u girls whose name r not mention above...

do not misunderstood...

u guys also mean a lot to me...

really appreciate u all...

ukhuwwah fillah juge....

n syukran 'ala kulli haal...(tq 4 everything...)




hepi birthday, yan...

Hepi 20th birthday, ayan...
May Allah bless u...



memang...SDAAP...

borong roti Butterscotch di 7eleven (dkt ngn ktm nilai)
...huhu... (kegemaran kwn2 ku...)



kenapa di Roswel susah nk dpt?
knp di 7eleven inti susah nk cari?
knp di INTI mart pun x dpt nak dibeli???

hurm....knp ye??

Thursday, March 19, 2009

maafkan akuu....

i went back home last wednesday, just 4 a while to hang out with my lil bro n lil sister..


then suddenly, we heard a news about 1 of our neighbour, who met with an accident...


and...


he passed away

...innalillahi wa inna ilaihi raaji'uun...(Sesungguhnya, kita milik Allah, dan kpdNya lah kita kembali..)


he was only about 26 or 27 years old. Working as a tentera( pangkat kapten)in perak..


(what we heard about his accident was......)


he was riding his motorbike..then suddenly, he 'tergesel' another motor, he lost control, and fell from his motorbike, and landed on the street. A car from the opposite direction accidentally crash onto him. He died at the hospital...


he said to his friend, on that day, he will go 'back' home...
and surely, he did 'went' back home....


i was quite shocked on receiving the news...n i was quite sad....

but my uncle said that,

كُلُّ نَفۡسٍ۬ ذَآٮِٕقَةُ ٱلۡمَوۡتِ‌ۗ

'Every soul will taste of death'...('Ali-Imran, verse 185)


Yeah, every soul will surely experience death...jus we don't know when, where, how, etc...

there fore, in this moment...i just wanna say a few words....


MAAFKAN diri ini...

mak,ayah, dela mtk maaf atas segala-galanya......
emy,mira, afiq....angah mintak maaf....
pakcik,makcik, cousin2 ku,
sister2 ku,kwn2 ku, adik2 ku...
dila mtk maaf andai ade terslh kate, terslh laku, terckp blkg..dan sebagainya...



Ya Allah...ampunilah dosa2 ku....

Sunday, March 15, 2009

TAmaN SyuRga...

jus nak kongsi ayat ni...tyme bace2 tafsir td, tetiba rase cam bessss sgt ayat ni...tapi ending dia rase gerunnn sgt...nauzubillahi min zaalik..

Surah Muhammad,47, ayat 15..


'....Perumpamaan taman syurga yang dijanjikan kpd org2 yang bertaqwa; di sana ada sungai2 yang airnya tidak payau, dan sungai2 air susu yang tidak berubah rasanya, dan sungai2 khamar(anggur yang tidak memabukkan) yang lezat rasanya bagi peminumnya, dan sungai2 madu yang murni. Di dalamnya mereka memperoleh segala macam buah-buahan, dan ampunan Tuhan mereka. Samakah mereka dgn org yang kekal dalam neraka, dan diberi minuman dengan air yang mendidih, sehingga ususnya terpotong-potong?'.....


Ya Allah,...takutnye keadaan di dlm neraka tu...
Ya Allah, jauhi lah hamba Mu ini drp melakukn perkara2 yg membawaku ke neraka mu, ya Allah...

Cukup ke sekadar smbahyang, puasa, & zakat???

Assalamualaikum, kwn2...

kat sini just nak share bbrp benda...dpt tyme program di masjid Sunway...


Alhamdulillah, Allah bg kesempatan kpd diriku utk bersama sisters yg lain menuntut ilmu...

Alhamdulillah....





First of all, just nk tny...

Cukup ke, if kita da sembahyang 5 waktu, da puase di bulan ramadhan, da tunaikn zakat, da bwt haji( bg yg berkemmpuan), bersedekah, dan lain2...


rase2, da cukup ke semua perkara yg kita lakukan di dunia ini utk menghadapi hari yg PASTI akn dtg tu??

hurm...sy slalu tny diri ni...

ok,....
sy da smyg, puasa, dll...rase mcm da cukup, je...da pkai tudung, da mengaji...rase mcm da ok, je...



tapi,



sebenarnya, ade lg 1 TANGGUNGJAWAB BESAR yg kita perlu lakukan di dunia ni...



mmg tujuan kita hidup utk beribah kpd Allah,...(surah 51, ayat 56)...dats y kita smyg, puase, belajar(ibadah umum,dll)

tapi, cukupkah sekadar itu shj ??



sebenarnya, kite perlu melaksanakn HAK SYAHADAH..



ape tu hak shahadah??



HAK ialah KEBENARAN..
dan
SYAHADAH ialah penyaksian/pengakuan...


SYAHADATUL HAQ maksudnya ialah kesaksian kpd kebenaran...


kita ini sebenarnya adalah saksi kepada kebenaran Islam..


berdasarkan surah Al-Baqarah,2 ayat 143...



وَكَذَٲلِكَ جَعَلۡنَـٰكُمۡ أُمَّةً۬ وَسَطً۬ا لِّتَڪُونُواْ شُہَدَآءَ عَلَى ٱلنَّاسِ وَيَكُونَ ٱلرَّسُولُ عَلَيۡكُمۡ شَهِيدً۬ا‌ۗ



maksudnya,

..'dan demikian pula kami jadikan kamu umat PERTENGAHAN agar kamu menjadi saksi atas perbuatan manusia dan agar Rasul(Muhammad) menjadi saksi atas perbuatan kamu'..





UMAT PERTENGAHAN?



sebenarnya, kita, sebagai umat Islam, adalah umat pertengahan..kita menerima Islam dan kita fhm islam..kita menerimanya drp Rasulullah...

oleh itu, tanggungjawab kita pula adalah menyampaikan kpd org lain ....



menyampaikan kebenaran Islam kpd org2 Islam, yg ade diantr mrk yg tidak memahami Islam, dan juga kpd org2 yg bukan beragama Islam...



kiranya, mmg HAK kita utk menyampaikn Islam kepada org lain...



berdasarkn surah Al-Baqarah, ayat 140,



..'Dan siapakah yg lebih zalim drp org yg menyembunyikn keterangan yg telah diberikan Allah kepadanya?'....



(Ya Allah, mudah-mudahan kita dijauhkan drp menjadi org yg zalim...)





BENDA@TANGGUNGJAWAB ni mmg sgt BERAT, SUSAH..

tp sebenarnya, ade jln penyelesaiannya...



nak sampaikan Islam kpd org lain ni, bukannya kita HANYA perlu duduk di surau2, dan buat kuliah2...mmg betul, itu lah antara caranya...ttp,sebenarnya, ada byk cara lain utk kita smpaikn Islam kpd org ramai...



secara ringkasannya, nak laksanakan SYAHADAH ni, ade 2 cara...iaitu melalui perkataan + perbuatan...



drp perkataan, maksunya, kita jelaskn kpd seluruh manusia ttg kebenaran Islam..

kita jelaskn kpd mrk menggunakn lisan dan pena atau ape shj cara da'wah yg bole digunakn pd zaman ini...
kita bole je ajak kwn2 scr baik, ajak mkn2 smbl crita2,..mlalui ym..x pun melalui blog, ajak join prgrm, dll...
xpun, if org2 bukan islam, kita nmpk mcm mrk berminat dgn islam, kita bual2 la dgn mrk, dan share2 dgn mrk pasal Islam..



drp perbuatan, maksudnya, kehidupan seharian kita mestilah jadi mcm CERMIN yg mebiaskn cara hidup seorng muslim...
kita tonjolkn sikap2 yg baik, sikap2 mahmudah yg diajar oleh agama kita, dan cuba hindarkan drp menunjukkan sikap2 mazmumah(yg buruk)..
kekdg, if melalui akhlak yg baik, org akan tertarik hati dgn seseorg..

klau kita xmampu nk smpaikn kpd org bukan islam ttg islam, at least, tujukkanlah sikap2 yg baik..cthnya memberi senyuman, tdk mmbuang smph merata-rata, memandu dgn sopan di jln ry, dll...



sbb, drp perbuatan inilah, masyarakat luar akn JUDGE islam mcmane..

klau org2 islam menunjukkan akhlak baik, maka org2 bukan islam pun mudah la tertarik pd agama Islam...



tapi, hakikatnya, yg berlaku zmn sekarang ni, x byk yg menonjolkn cermin yg baik.....mmg ade yg baiknye, tp sgt sedikit...



oleh itu, dpt disimpulkan bhw kita, sbg UMAT PERTENGAHAN mmg perlu menyampaikn kebenaran islam ini kpd seluruh manusia...

dan yakinlah bahawasanya , jika kita melakukannya krn Allah taala, pasti Allah akan mmberi ganjaran yg besar kpd kita...

InsyaAllah...

Friday, March 13, 2009

base on our own desire??

...'Sungguh, Dia(Allah) pasti akan memasukkan mereka ke tempat masuk (syurga) yang mereka sukai. Dan sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, Maha Penyantun'...


(Surah Al-Hajj,22, ayat 59)


Besnye, org2 yang dpt masuk syurga Allah...
masuk syurga....
masuk syurga, BASE ON THEIR OWN DESIRE!!...
Ya Allah,
seronoknya...
kita bole mintak ape shj yg kita nak...
nak mkn sdap2, nak tdo katil yg selese2, nk pkai bj cantek2, nak pergi tmpt2 yg bes2, nak bwt ape yg kite sukai, n nak mcm2 lagi la....

tapi..
nak masuk syurga,
memerlukan memerlukan byk usaha+pengorbanan+jihad yg besar...

org2 yg masuk syurga pun bkn sebab AMALAN mereka..
tp mereka dimasukkan ke dlm syurga dgn rahmat+kasih syg Allah...



....'Allah menjanjikan kpd org2 mukmin laki2 dan perempuan, (akan mendapat) syurga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai, mereka kekal di dlmnya, dan (mendapat) tempat yang baik di syurga 'Adn. Dan keridaan Allah lebih besar. Itulah kemenangan yang agung...'

( Surah At-Taubah,9 ayat 72)

LA...lalala...LINEAR ALGEBRA

next tuesday...
test 2...
LA..

lots of theorems+definitions+.....

got to understand them...

and know how to apply them...

pray for me...

Wednesday, March 11, 2009

hurm...tagged?

wanna reply this 'tag' from junior ku, hanisah..
akak rply lmbt sgt2....sori la ye...
(n my style of writing,....pendek2 je..huhu,...)

well, this is it! -



1. Anda rase anda hot?



-sy rase tidak.



2.upload gamba kegemaran anda



-



3. kenapa suka gambar ini?


-sbb dia wane PINK..haha...

no la, coz air sirap bandung cincau ni sdaap...huhu...



4. Bila kali terakhir kamu mkn pizza?



-mayb last year kot, around november, tu pun my sis yg buat..'home-made pizza'...sdaap..



5. Lagu terakhir yg kamu dgr?

- tashiru, title 'sendiri'...

bes sgt lagu tu..



6.Apa yang anda sedang buat sekarang ini selain menyelesaikan tag ini?

-memikirkan bile nak stadi linear algebra..huhu...



7.Selain nama kamu sendiri,apakah lagi nama yang kamu suka orang panggil kamu?

-diela

-dil

-angah

-syg??haha...JK



8. Tag lagi 5 org

-ain

-paie

-syazana

-tika

-tikuk



9. Siapa orang nombor satu?

ain....my best rumie..ain baek hati+sgt memahami..huhu...



10. Orang nombor tiga ada hubungan dengan siapa?

-syazana??single n not available...(*available only if u can b a GUD husband to her..)..huhu


11. Katakan sesuatu berkenaan org nombor lima.


-she is cute, fun, cool, n genius..


12. Bagaimana pula dengan orang nombot empat?

-tika? she always haf a big smile.... =)
-gud fren...


13. Siapakah orang nombor dua

paie...rumate shakira...
indie..huhu...
tp blog dia x indie r...blog dia ayu je...hehe..(nice!!)



okay...itu shj....kwn2 yg dsenaraikn td...rply la ye, if rajin..huhu

Monday, March 9, 2009

Salam Maulidur Rasul....


Marilah same2 kite memperingati jasa dan pengorbanan Nabi Muhammad Sallallahu alaihi wasallam dalam usaha Baginda menyampaikan da'wah islamiyah...
Alhamdulillah,dgn izin Allah, dgn rahmat Allah, agama Islam ini sampai jua kepada kita...kita merupakan umat yang terpilih utk menerima kebenaran, Alhamdulillah....
Ya Allah, kuatkan lah iman hamba-Mu yang lemah ini, semoga hati ini tetap teguh di jalan-Mu Ya Allah...amiin...

The BEAUTY of Arabic Language...

Just wanna share some things that I obtain after attending 'kuliah after magrib' at the surau near my house...

I just realize that there are differences in these two words...

جَعَلَ and خَلَقَ

both of these words mean 'CREATE/MAKE'....( it is in past tense, so, it means, 'created')....

what are the differences???
well,

خَلَقَ

are for things that have mass, can be seen, and can be touched. For example, the earth, sky, human being, and others.

Base on surah 'Alaq(91), verse 2-

خَلَقَ ٱلۡإِنسَـٰنَ مِنۡ عَلَقٍ

'Created man from a clot'



جَعَلَ

are for things that do not have mass, and cannot be touched. For example, angels (malaikat), darkness(kezaliman), light(nur, or hidayah), and others.

Based on surah Al-Fatir(35), verse 1-

ٱلۡحَمۡدُ لِلَّهِ فَاطِرِ ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضِ جَاعِلِ ٱلۡمَلَـٰٓٮِٕكَةِ رُسُلاً أُوْلِىٓ أَجۡنِحَةٍ۬ مَّثۡنَىٰ وَثُلَـٰثَ وَرُبَـٰعَۚ يَزِيدُ فِى ٱلۡخَلۡقِ مَا يَشَآءُۚ إِنَّ ٱللَّهَ عَلَىٰ كُلِّ شَىۡءٍ۬ قَدِيرٌ۬

Praise be to Allah, the Creator of the heavens and the earth, Who appointeth(created,made) the angels messengers having wings two, three and four. He multiplieth in creation what He will. Lo! Allah is Able to do all things.


Here is another example for the above explanation....From Surah Al-An'aam(6), verse 1-

ٱلۡحَمۡدُ لِلَّهِ ٱلَّذِى خَلَقَ ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ وَجَعَلَ ٱلظُّلُمَـٰتِ وَٱلنُّورَ‌ۖ ثُمَّ ٱلَّذِينَ كَفَرُواْ بِرَبِّہِمۡ يَعۡدِلُونَ

'Praise be to Allah, Who hath created the sky and the earth, and hath appointed (made, created) darkness and light. Yet those who disbelieve ascribe rivals unto their Lord.'



There are other examples in the Quran...but I have just listed 3 here...
Sorry if my explanation is quite complicated...


Sunday, March 8, 2009

3 cute lil' kittens

video

These cute kittens are my grandmothers' cat...They are playing with something....1 of them is aiming that 'thing' from somewhere....watch them play around...really cute...watch their heads,really funny...haha

Thursday, March 5, 2009

sedih??

Habis kls linear algebra...ku berjalan seorang diri pulang ke bilik...hujan turun renyai2...kulemparkan pandanganku melihat alam sekeliling...suasana sedih menyelubungiku...knp?knp jd begini?mungkin sbb bersendirian?atau mgkin disebabkn suasana hujan yg menyebabkn ku rasa suram....



tp, bwt ape nk sedih2 time hujan....

aah la,bwt ape sedih2 tyme hujan turun......

hurm, baru ku teringat kata2 kak azua...hujan ini rahmat utk kite...

'....Allah menurunkan air hujan dr langit kepadamu utk menyucikan kamu dgn (hujan) itu dan menghilangkan gangguan2 setan dari dirimu dan utk menguatkan hatimu serta memperteguh telapak kakimu(meneguhkan pendirian)...'

(surah Al-Anfaal 8, ayat 11)

Wednesday, March 4, 2009

nafsu makan ke ape??

alhamdulillah...
ptg mkn tomyam campur+nasi....
tp mlm rase nk mkn lg...
rase nk mkn otak2 as-salaam or char kuey teow absyar...huhu....
adakah ini kemahuan,atau mmg prasaan lapar,ataupun nafsu mau mkn??

tq kpd kawan2 yg tolong blikan otak2...huhu..
mmg sdaap..
alhamdulillah

Monday, March 2, 2009

INTI-Taylors gathering nite


We met some Taylors actuarial snce students at their house, Apartment Ridzuan, in Sunway..nice meeting u guys...thanks kak azwa...even though before that we didn't have time to go for bowling at sunway pyramid,its ok...love cooking with u guys...huhu...

i guess, in the states, we shall live like this...(need to be prepared...)

to ida,erza,dalila,shu,and fiza, thanks for ur hospitality...

hope we can meet again,..if not in Malaysia, in the States,soon...and hope our ukhuwah will stay forever..

Thursday, February 26, 2009

suke usha awan....

on the way g KMB...comel awan ni...berkepul-kepul....


another one...
awan di INTI suatu masa dahulu...tersusun cantek je awan ni....


ciptaan Allah..sungguh mengagumkan...Subhanallah....sambil usha,bole tenangkan fikiran....

Tuesday, February 24, 2009

Knp dia begitu taksub pd PS game??

video

Kembang buli Putih

video

Holiday at the Swiss Garden Resort Hotel, Lumut

Last weekend, we went for a holiday at Damai Laut. We stayed there for 3days,and 2nights. Alhamdulillah, it was such a pleasant time. The place was very beautiful....The scenery there amazed me...Subhanallah..

'Behold! In the creation of the heavens and earth, and the alternation of night of night and day, - there are indeed Signs for men of understanding,-'

(Surah 'Ali Imran, verse 190)




We spent the evening by the beach, enjoying the soft sand, the breeze wind, and also the sound of the wave....I love the scenery during the sunset....Subhanallah..




We went cycling the next morning....it has been quite a long time since I last cycled a bike...it was really fun when cycling down the hill, but very tiring when cycling up the hill...

Alhamdulillah....everything turn out okay....really had a great time...love u, mum and dad...


( I wonder...when can I go for a vacation with my family again, as the month of August is just around the corner??...huhu...)

bosan...tak tau nak buat ape..

hurm..buah kelapa muda tu nampak sedap je...kalau dpt minum time panas2 camni lagi bes...
uhh,uhh, penatnya panjat!!


Ha..berjaya juga dapat buah kelapa....

KEMBANG!!

Kembang,.....tidur elok sikit...ish2...terkangkang pulak..
KEMBANG!!!tidur la sopan sikit!!!

HA....pandai pun, Kembang.....

(kucing mendengar kata....bagaimana dgn manusia pula??...fikir2kn...)

Wednesday, February 18, 2009

Birthday celebration...

Month of February...sarah's, naz's, and fatin's birthday this month.....
7th, 11th, and 16th of february...hurm....da besar panjang da mereka....19 and 20 years....hurm,da masuk umur 'puluhan' da mereka..

May Allah bless all of you...may a year older brings u guys closer to Him...

sarah's birthday (7th feb)..





naz's birthday (11th feb)...








fatin's birthday (16th feb)..kesian fatin, kena kidnap...huhu..




donuts from j.co...tq tkuk bli kan..


da TUA da!!


demam berjangkit..

ku pulang ke rumah hujung minggu ni...

ibuku demam...

kemudian diikuti oleh adik lelaki ku, afiq...

alhamdulillah,demam biasa je..

pesanan- minum air masak byk2...
makan vitamin C....
makan buah-buahan....
jaga kesihatan anda...

demam denggi...



misae demam denggi...platlet 61...normal people usually have 200 platlet..(k, dats what people told me..)

sabar la ye..ujian Allah kpd kau, misae...
apabila kita jatuh sakit, dan kita bersabar, dosa2 kecil kita dihapuskan...
jadi, jangan bersedih dengan ujian sakit itu,kerana disebalik semua yang perit itu ada hikmah yg tersembunyi bagi mereka yg mengetahuinya...

owh, tidaak!!

alamak!! da seminggu x update blog!!huuhu..hurm, kind of busy last week...

k2...kena cpt2 update...jgn awal2 je semangat..huhu...( reminding myself..) =)

Sunday, February 8, 2009

Camping di Nur Sungai Merab, Bangi (7&8 feb)



Alhamdulillah,once again dpt join program bersama akhawat(sisters) yg insyaAllah semuanya dtg dgn satu matlamat, utk mencapai keredhaan Allah...semoga hati2 kami ini sentiasa disatukan oleh Allah...camping 2 hari 1 mlm di sungai merab ini disertai oleh lebih kurang 100 orang. Dari KMB, KYUEM, IPBA, INTI, UITM, INTEC, Taylors,IPTI, UPSI, UBT, dan uni2 lain yg x dpt disebut semuanya..mmg seronok dpt kenal dgn kalian..

inilah antara kenderaan2 yg telah menjemput kami dr uni kami...tq sisters!!


1st day, lebih bnyk kepada pengisian ilmu, yg diberi oleh sisters. 2nd day kitorng main EXPLORACE...explorace ni ade 10 check points..ni satu game yg bagi ku sangat mmberi faedah + x sia2..sbb byk ilmu yg dpt dikutip spnjg permainan...

Wah, sungguh mencabar halangan ni..time group kami smpai, air telah dicurahkn di tanah merah tu utk menyukarkan lagi perjalanan kami..kami terpakse mengotorkan baju+seluar dgn begitu dahsyatnya..huhu..( tp BTN lagi dahsyat!!)


..."ape ni adik2?"...."mcm spider-web, je kak"..."ha,btul tu.Dalam Al-Quran, Allah cerita pasal labah2 dlm surah ape?"..."erm...erm...ha...surah Al-Ankabut(labah2)..surah ke-29"...
kitorng kena lepaskn sorng2 ahli melalui lubang2 spider-web tu..DGN SYARAT: xleh sentuh langsung web tu...


masing2 berfikir,camane nak lepasi web ni tanpa menyentuhnya??huhu..mencabar sungguh!


ha..ni panjat tembok..tolong2 kwn..jgn smpai ade yang tergolek...


petak BERACUN! ade petak2 yg mempunyai BOM...kitorng kena lepaskn one by one ahli group, smpai ke seberang sana. mane2 ahli yg dah kena petak BOM, kena keluar, dan diganti oleh ahli yg lain...ahli yg lain kena ingat steps org b4 dia, spy x kena bom lagi...Pengajaran penting dr game ni- Jangan ulangi kesilapan. Belajar+ ambil iktibar dari sejarah..


Quack2..Quack2..terpakse jalan itik...aduhai,..penat2...


check points lain ade lg..tp xsmpt ambil gambar. Antaranye main Quiz Quran.Kena teka nombor surah2 dlm Quran, teka surah ni,cite psl ape, ape maksud surah ni...dll..mmg mencabar minda.
Ada check point yg kena hafal hadith..hadits pertama-pasal niat. Hadits ke-3,psl rukun Islam, hadits ke-5,psl Bid'ah dalam agama..

Yang paling bes sekali...lepas habis je Explorace, kirorng main WAR GAME! main perang2 gune belon air+tepung+water color..objektif perang: kena rampas panji pihak lawan dan kena bunuh ketua panglima perang..
wah,terasa mcm betul2 dlm peperangan..hati berdebar2...kitorng bincang2 strategi peperangan..ade tentera barisan hdpn,tengah,belakang..ade tentera sayap kanan dan kiri...wah..MEMANG mcm REAL nye perang..dah la buat war game dkt kwsn bukit yg baru ditarah..dgn tanah merahnya,dengan kwsn berbukit-bukitnya,dgn lubang2 yang dijadikan kubu pertahanannya...memang serious mcm nak berperang...

Even though group ku tidak menang, tapi xpe.kami dah try our best..JIHAD!!

makan jemaah...benda ni adalah satu kemestian pabila ade progrm...nyum2..sdp..


Program berakhir jam 1tghari...Alhamdulillah...byk benda yg dipelajari...

~tadabbur alam~