CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday, March 15, 2009

Cukup ke sekadar smbahyang, puasa, & zakat???

Assalamualaikum, kwn2...

kat sini just nak share bbrp benda...dpt tyme program di masjid Sunway...


Alhamdulillah, Allah bg kesempatan kpd diriku utk bersama sisters yg lain menuntut ilmu...

Alhamdulillah....





First of all, just nk tny...

Cukup ke, if kita da sembahyang 5 waktu, da puase di bulan ramadhan, da tunaikn zakat, da bwt haji( bg yg berkemmpuan), bersedekah, dan lain2...


rase2, da cukup ke semua perkara yg kita lakukan di dunia ini utk menghadapi hari yg PASTI akn dtg tu??

hurm...sy slalu tny diri ni...

ok,....
sy da smyg, puasa, dll...rase mcm da cukup, je...da pkai tudung, da mengaji...rase mcm da ok, je...



tapi,



sebenarnya, ade lg 1 TANGGUNGJAWAB BESAR yg kita perlu lakukan di dunia ni...



mmg tujuan kita hidup utk beribah kpd Allah,...(surah 51, ayat 56)...dats y kita smyg, puase, belajar(ibadah umum,dll)

tapi, cukupkah sekadar itu shj ??



sebenarnya, kite perlu melaksanakn HAK SYAHADAH..



ape tu hak shahadah??



HAK ialah KEBENARAN..
dan
SYAHADAH ialah penyaksian/pengakuan...


SYAHADATUL HAQ maksudnya ialah kesaksian kpd kebenaran...


kita ini sebenarnya adalah saksi kepada kebenaran Islam..


berdasarkan surah Al-Baqarah,2 ayat 143...



وَكَذَٲلِكَ جَعَلۡنَـٰكُمۡ أُمَّةً۬ وَسَطً۬ا لِّتَڪُونُواْ شُہَدَآءَ عَلَى ٱلنَّاسِ وَيَكُونَ ٱلرَّسُولُ عَلَيۡكُمۡ شَهِيدً۬ا‌ۗ



maksudnya,

..'dan demikian pula kami jadikan kamu umat PERTENGAHAN agar kamu menjadi saksi atas perbuatan manusia dan agar Rasul(Muhammad) menjadi saksi atas perbuatan kamu'..





UMAT PERTENGAHAN?



sebenarnya, kita, sebagai umat Islam, adalah umat pertengahan..kita menerima Islam dan kita fhm islam..kita menerimanya drp Rasulullah...

oleh itu, tanggungjawab kita pula adalah menyampaikan kpd org lain ....



menyampaikan kebenaran Islam kpd org2 Islam, yg ade diantr mrk yg tidak memahami Islam, dan juga kpd org2 yg bukan beragama Islam...



kiranya, mmg HAK kita utk menyampaikn Islam kepada org lain...



berdasarkn surah Al-Baqarah, ayat 140,



..'Dan siapakah yg lebih zalim drp org yg menyembunyikn keterangan yg telah diberikan Allah kepadanya?'....



(Ya Allah, mudah-mudahan kita dijauhkan drp menjadi org yg zalim...)





BENDA@TANGGUNGJAWAB ni mmg sgt BERAT, SUSAH..

tp sebenarnya, ade jln penyelesaiannya...



nak sampaikan Islam kpd org lain ni, bukannya kita HANYA perlu duduk di surau2, dan buat kuliah2...mmg betul, itu lah antara caranya...ttp,sebenarnya, ada byk cara lain utk kita smpaikn Islam kpd org ramai...



secara ringkasannya, nak laksanakan SYAHADAH ni, ade 2 cara...iaitu melalui perkataan + perbuatan...



drp perkataan, maksunya, kita jelaskn kpd seluruh manusia ttg kebenaran Islam..

kita jelaskn kpd mrk menggunakn lisan dan pena atau ape shj cara da'wah yg bole digunakn pd zaman ini...
kita bole je ajak kwn2 scr baik, ajak mkn2 smbl crita2,..mlalui ym..x pun melalui blog, ajak join prgrm, dll...
xpun, if org2 bukan islam, kita nmpk mcm mrk berminat dgn islam, kita bual2 la dgn mrk, dan share2 dgn mrk pasal Islam..



drp perbuatan, maksudnya, kehidupan seharian kita mestilah jadi mcm CERMIN yg mebiaskn cara hidup seorng muslim...
kita tonjolkn sikap2 yg baik, sikap2 mahmudah yg diajar oleh agama kita, dan cuba hindarkan drp menunjukkan sikap2 mazmumah(yg buruk)..
kekdg, if melalui akhlak yg baik, org akan tertarik hati dgn seseorg..

klau kita xmampu nk smpaikn kpd org bukan islam ttg islam, at least, tujukkanlah sikap2 yg baik..cthnya memberi senyuman, tdk mmbuang smph merata-rata, memandu dgn sopan di jln ry, dll...



sbb, drp perbuatan inilah, masyarakat luar akn JUDGE islam mcmane..

klau org2 islam menunjukkan akhlak baik, maka org2 bukan islam pun mudah la tertarik pd agama Islam...



tapi, hakikatnya, yg berlaku zmn sekarang ni, x byk yg menonjolkn cermin yg baik.....mmg ade yg baiknye, tp sgt sedikit...



oleh itu, dpt disimpulkan bhw kita, sbg UMAT PERTENGAHAN mmg perlu menyampaikn kebenaran islam ini kpd seluruh manusia...

dan yakinlah bahawasanya , jika kita melakukannya krn Allah taala, pasti Allah akan mmberi ganjaran yg besar kpd kita...

InsyaAllah...

4 comments:

anis said...

salam kak~~

wah~~
nice post...
oo..
br tau sal syahadatul haq nie...
slame nie ader jer dgr orng ckp..
tp, tak fhm lak aper yg dimaksudkn...

alhmdulillah~~
anyway..
thanx 4 da reminder kak~~

=)

diela said...

salam hanisah..
alhamdulillah...
jus nak share2 dgn pembace...

tapi, byk lagi pasal shahadatul haq ni...
mendalam gk r...

ktrg refer kpd naskhah terjemahan..
by Syeikh Abul Al-A'la al Maududiyy...(byk lg yg akak perlu fahami...huhu)

xpe hanisah..
same2 kite ingt mengingati.....

paie.zah said...

yes. nice post dil. bes2. insyaAllah, akn ku cuba mlakukan yg trmampu :)

diela said...

insyaAllah,paie..kamu bole...
same2 kita berusaha di US,k..