CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, February 26, 2009

suke usha awan....

on the way g KMB...comel awan ni...berkepul-kepul....


another one...
awan di INTI suatu masa dahulu...tersusun cantek je awan ni....


ciptaan Allah..sungguh mengagumkan...Subhanallah....sambil usha,bole tenangkan fikiran....

Tuesday, February 24, 2009

Knp dia begitu taksub pd PS game??

video

Kembang buli Putih

video

Holiday at the Swiss Garden Resort Hotel, Lumut

Last weekend, we went for a holiday at Damai Laut. We stayed there for 3days,and 2nights. Alhamdulillah, it was such a pleasant time. The place was very beautiful....The scenery there amazed me...Subhanallah..

'Behold! In the creation of the heavens and earth, and the alternation of night of night and day, - there are indeed Signs for men of understanding,-'

(Surah 'Ali Imran, verse 190)




We spent the evening by the beach, enjoying the soft sand, the breeze wind, and also the sound of the wave....I love the scenery during the sunset....Subhanallah..




We went cycling the next morning....it has been quite a long time since I last cycled a bike...it was really fun when cycling down the hill, but very tiring when cycling up the hill...

Alhamdulillah....everything turn out okay....really had a great time...love u, mum and dad...


( I wonder...when can I go for a vacation with my family again, as the month of August is just around the corner??...huhu...)

bosan...tak tau nak buat ape..

hurm..buah kelapa muda tu nampak sedap je...kalau dpt minum time panas2 camni lagi bes...
uhh,uhh, penatnya panjat!!


Ha..berjaya juga dapat buah kelapa....

KEMBANG!!

Kembang,.....tidur elok sikit...ish2...terkangkang pulak..
KEMBANG!!!tidur la sopan sikit!!!

HA....pandai pun, Kembang.....

(kucing mendengar kata....bagaimana dgn manusia pula??...fikir2kn...)

Wednesday, February 18, 2009

Birthday celebration...

Month of February...sarah's, naz's, and fatin's birthday this month.....
7th, 11th, and 16th of february...hurm....da besar panjang da mereka....19 and 20 years....hurm,da masuk umur 'puluhan' da mereka..

May Allah bless all of you...may a year older brings u guys closer to Him...

sarah's birthday (7th feb)..





naz's birthday (11th feb)...








fatin's birthday (16th feb)..kesian fatin, kena kidnap...huhu..




donuts from j.co...tq tkuk bli kan..


da TUA da!!


demam berjangkit..

ku pulang ke rumah hujung minggu ni...

ibuku demam...

kemudian diikuti oleh adik lelaki ku, afiq...

alhamdulillah,demam biasa je..

pesanan- minum air masak byk2...
makan vitamin C....
makan buah-buahan....
jaga kesihatan anda...

demam denggi...



misae demam denggi...platlet 61...normal people usually have 200 platlet..(k, dats what people told me..)

sabar la ye..ujian Allah kpd kau, misae...
apabila kita jatuh sakit, dan kita bersabar, dosa2 kecil kita dihapuskan...
jadi, jangan bersedih dengan ujian sakit itu,kerana disebalik semua yang perit itu ada hikmah yg tersembunyi bagi mereka yg mengetahuinya...

owh, tidaak!!

alamak!! da seminggu x update blog!!huuhu..hurm, kind of busy last week...

k2...kena cpt2 update...jgn awal2 je semangat..huhu...( reminding myself..) =)

Sunday, February 8, 2009

Camping di Nur Sungai Merab, Bangi (7&8 feb)



Alhamdulillah,once again dpt join program bersama akhawat(sisters) yg insyaAllah semuanya dtg dgn satu matlamat, utk mencapai keredhaan Allah...semoga hati2 kami ini sentiasa disatukan oleh Allah...camping 2 hari 1 mlm di sungai merab ini disertai oleh lebih kurang 100 orang. Dari KMB, KYUEM, IPBA, INTI, UITM, INTEC, Taylors,IPTI, UPSI, UBT, dan uni2 lain yg x dpt disebut semuanya..mmg seronok dpt kenal dgn kalian..

inilah antara kenderaan2 yg telah menjemput kami dr uni kami...tq sisters!!


1st day, lebih bnyk kepada pengisian ilmu, yg diberi oleh sisters. 2nd day kitorng main EXPLORACE...explorace ni ade 10 check points..ni satu game yg bagi ku sangat mmberi faedah + x sia2..sbb byk ilmu yg dpt dikutip spnjg permainan...

Wah, sungguh mencabar halangan ni..time group kami smpai, air telah dicurahkn di tanah merah tu utk menyukarkan lagi perjalanan kami..kami terpakse mengotorkan baju+seluar dgn begitu dahsyatnya..huhu..( tp BTN lagi dahsyat!!)


..."ape ni adik2?"...."mcm spider-web, je kak"..."ha,btul tu.Dalam Al-Quran, Allah cerita pasal labah2 dlm surah ape?"..."erm...erm...ha...surah Al-Ankabut(labah2)..surah ke-29"...
kitorng kena lepaskn sorng2 ahli melalui lubang2 spider-web tu..DGN SYARAT: xleh sentuh langsung web tu...


masing2 berfikir,camane nak lepasi web ni tanpa menyentuhnya??huhu..mencabar sungguh!


ha..ni panjat tembok..tolong2 kwn..jgn smpai ade yang tergolek...


petak BERACUN! ade petak2 yg mempunyai BOM...kitorng kena lepaskn one by one ahli group, smpai ke seberang sana. mane2 ahli yg dah kena petak BOM, kena keluar, dan diganti oleh ahli yg lain...ahli yg lain kena ingat steps org b4 dia, spy x kena bom lagi...Pengajaran penting dr game ni- Jangan ulangi kesilapan. Belajar+ ambil iktibar dari sejarah..


Quack2..Quack2..terpakse jalan itik...aduhai,..penat2...


check points lain ade lg..tp xsmpt ambil gambar. Antaranye main Quiz Quran.Kena teka nombor surah2 dlm Quran, teka surah ni,cite psl ape, ape maksud surah ni...dll..mmg mencabar minda.
Ada check point yg kena hafal hadith..hadits pertama-pasal niat. Hadits ke-3,psl rukun Islam, hadits ke-5,psl Bid'ah dalam agama..

Yang paling bes sekali...lepas habis je Explorace, kirorng main WAR GAME! main perang2 gune belon air+tepung+water color..objektif perang: kena rampas panji pihak lawan dan kena bunuh ketua panglima perang..
wah,terasa mcm betul2 dlm peperangan..hati berdebar2...kitorng bincang2 strategi peperangan..ade tentera barisan hdpn,tengah,belakang..ade tentera sayap kanan dan kiri...wah..MEMANG mcm REAL nye perang..dah la buat war game dkt kwsn bukit yg baru ditarah..dgn tanah merahnya,dengan kwsn berbukit-bukitnya,dgn lubang2 yang dijadikan kubu pertahanannya...memang serious mcm nak berperang...

Even though group ku tidak menang, tapi xpe.kami dah try our best..JIHAD!!

makan jemaah...benda ni adalah satu kemestian pabila ade progrm...nyum2..sdp..


Program berakhir jam 1tghari...Alhamdulillah...byk benda yg dipelajari...

~tadabbur alam~

Thursday, February 5, 2009

Baju renang yg tutup aurat...




Wanita muslimah pun boleh pergi berenang...asalkan pakai baju renang yang menutup aurat...Jadi, sebagai wanita muslim, kita jangan rasa rendah diri sgt + tak semestinya perlu memakai swimming suit yg sexy utk pergi berenang..

skarang pun da banyak kdai jual baju renang yang menutup aurat..kat sini ade bbrp koleksi...jus wanna share..

Tips untuk hayati bacaan Al-Quran




Beberape tips utk menghayati bacaan al-Quran.....
1st-bace ayat2 Allah dgn HATI
KNP??k...4 example...pernah x mmbace novel?contohnya..bace novel CINTA....xpun...bace r ape2 novel..pernah tak bace smpai menangis? xnangis pun,at least rase mcm 'TERSENTUH'?..rase macam...waa...sedehnye...or...besnye!! Mesti pernah rase macam tu,kan? Sebabnye = korang menghayati novel tu dengan membace novel tu dgn HATI..k..dats y, bacalah ayat2 Allah dgn HATI....
2nd- blaja bhs arab
blj bhs arab...y??bile blj bhs arab,kite lg dpt memahami pembacaan al-Quran tu..even though dulu x skolah arab,or blj arab,tp dpt C ke,or blaja,tp x PRO ke...xpe....bole refer tafsir/terjemahan Quran sambil2 tu, boleh belaja word by word...xpe..biar LAMBAT, asal ade USAHA nk blj tu..
3rd- kena belajar sejarah@kisah2 dahulu...
bile tau sejarah2 dulu,..prasaan bc quran tu lg bes...cthnye- kisah Nabi Nuh dgn kapal bahtera,kisah ashaabul kahfi, kisah Nabi Isa sewaktu kelahirannya tanpa bapa..dll..n kena belaja jugak nak tau macammane ayat2 tu boleh diturunkn...- cthnye, surah Ad-Duha,ayat 3. Allah turunkn kpd nabi Muhammad..sbb nak pujuk nabi....sweet sgt...Allah pujuk Nabi!!.....sbb time tu, da 40 hari wahyu xturun,then ade r bbrp org yg ejek nabi...diorng ckp..'ha,tgk...Tuhan kau dah tinggalkan kau...'.So,ayat ni pujuk Nabi r...yg Allah x pnh tinggalkn baginda..
4th- kena IMAGINE as if ayat2 Allah tu mcm,.......surat cinta@email yg dhantar kpd kite..
4 example...mst korng pnh dpt surat cinta kn??(to ladies r)ala...zaman kanak2 dlu..huhu...xpun...klau bukak email,then nampak email yg KHAS utk kite...msti rase cam 'TERUJA' nk bukak n bace,kn?compare dgn email yg cthnye...alerts ,xpun, email frm frenster.com,dll..email yg DITUJU KHAS utk kite...kita rase cam PENTING email tu.cth lain...k...Wisconsin University send email kat kite...xpun, Nebraska Lincoln anta email....x sabar2 kite nk bace...coz excited..HA! same mcm ayat Quran...klau kite nk rase lg EXCITED utk bacanye..IMAGINE la ayat2 Allah tu diTUJUKAN khas kpd kita...n IMAGINE r as if itu adalah EMAIL yg di post kpd kite...k...dats all...just wanna share wif u guys...

Wednesday, February 4, 2009

fikir2 kan...

Dalam beribadah...

Cuba buat ibadah itu,bukan setakat untuk mendapatkan pahala....

Tetapi, membuatnya sebab nak tunjukkan yang kita sangat sayang dan cintakan Allah....

InsyaAllah...

(daripada sister Fiza)

Sharing is caring



Makan secara ramai2 lagi seronok...and at the same time, lebih diberkati..
Kat sini just nak share beberapa adab bila makan dalam talam..antaranya,...
1.tunggu talam penuh( kwn2 lain da duduk),baru stat makan.
2.Sorang baca doa, yg lain meng'amiin'kan..
3.duduk ikut sunnah nabi.satu kaki bersimpuh di lantai, n satu lagi kaki dilipat berdekatan dengan perut ( supaya ruang untuk perut dikecilkan..bagi mengelakkan kita daripada makan smpai terlalu banyak )
4.makanan mesti dihabiskan...jgn membazir
5.jangan gelojoh..ingat2 org lain jugak
6.tunggu semua orang da habis makan, barulah kita bangun dari tempat duduk

time makan2 pas ber'usrah'....sdp,mkn nasi kerabu...

Sunday, February 1, 2009

Salam....Welcome!!

Assalamualaikum...frens, relatives, and all..

Welcome to my blog..Thanks 4 comin...Firstly, I know my blog is not as cool as other peoples' blog,....coz i am still a beginner. However, i will try my best so that u all won't get bored viewing my blog.....

At first, I am not really interested in writing + sharing things with other people....
Coz i am quite 'lazy' sitting in front of my laptop...
However, I realize that...i haf not really done anything 4 my own religion...
( i guess, i haf not really started doing 'da'wah' via the internet, and so on...)

so, bcoz of that, i wanted to start blogging, and share with others about my thoughts n also my own experience...

I hope u guys can get 'sumting' from it..even not all, or not half of it ...a little of it will do....
tq!!

Drp ICE-SKATING ke PICNIC??

Hari Jumaat, 30 Januari. Seperti dirancang, kami ber4 nak pergi ice-skating di sunway pyramid. Hati mmg berkobar-kobar sbb mmg MINAT sgt ber'iceskating' ni...nk main kat INTI xleh, kat dpn rumah pun x boleh..jadi mmg xsabar sgt nak pergi main ngn kwn2.

Sampai je kat kaunter bayaran...KNOW WAT??harga dia from rm13, jadi rm23! Y? bcoz of chinese new year! The night b4 that, aku da telefon da pyramid Ice, tny buka pukul brp, and brp bayaran masuk..tiba2,melihatkan harganya yg naik rm10,kwn2ku pun xjadi nak skate..jadi,aku dgn rasa KECEWAnya,membatalkan hasrat utk skate...HATIku time tu mmg..mmg...sukar utk digambarkan..huhu...

Tiba2..teringat..2:216..surah al-Baqarah ayat 216..'ade hikmah disebalik semua yg berlaku'..boleh jadi benda yg kita suka, ttp ia bukan yg terbaik utk kita, dan boleh jadi benda yg kita xsuka,padahal ia lebih baik bg kita...Allah yg lebih tahu,sedangkan kita tidak mengetahuinya....TIBA2, aku pun redha...k...aku pun fikir,maybe ade hikmah ats segala yg berlaku...

So, kitorng pun tukar plan...jalan2 cari barang, sambil2 cuci mata..then xlame lepas tu, kak azua ( kakak naqibah ) kol...dia ajak g bukit cerakah..picnic..
kitorng pun semua setuju. After shopping, kitorng pun bli mknn utk picnic...( J.Co, LA Boheme...dll)

pic ni diambil lps shopping sket2...n nak grak ke bukit cekakah,s.alam.



Mmg bes r kat bukit cerakah tu..makan angin, jln2...makan kat 'tree-house' sambil bual2...n masuk rumah 4 musim...

jalan2 perhatikan alam...

Kak Azua kate, seluruh alam pun sebenarnya berzikir+bertasbih kpd Allah...pokok, burung2, rumput2, dll...semuanya ade cara mrk yang tersendiri bertasbih kepada Allah...
Drp Surah Al-Hasyr, ayat 1..." Apa yang ada di langit dan apa yang ada di bumi bertasbih kepada Allah; dan Dialah yang Maha Perkasa, Maha Bijaksana.."


tree-house tempat kami makn2...tinggi maa...


kawan2 yang disayangi....


Mr.Snowman...(dkt rumah 4 musim)


Ni betul2 sejuk ke tipu2??huhu...


Da nak balek!!syukran kepada semua...sayang kamu semua!
had a great day....Alhamdulillah..

Gambar2 di Bahrain+Dubai

Bapaku pergi Dubai Januari yg lepas..dia pergi sane coz ade conference..even though bukan aku yang pergi sana, nak share jugak bbrp gambar yang sangat menarik perhatianku...Sungguh indah ciptaan Allah..

Ni gamabar jalan raya di Bahrain (tempat bapaku transit), from dlm aeroplane...cantik sgt bentuk dia..



Gambar dari bilik hotel di Dubai...Subhanallah!


waktu senja..


waktu siang


Salah satu masjid di Dubai...


byk lagi gamba2 yg bes,...tapi agk slow nak upload banyak2 picture kat INTI..hehe

Kesimpulannya, kat bumi ni je pun, banyak ciptaan Allah yang sangat hebat+mengagumkan.....Mesti nikmat di syurgaNYa sangat3 tak terhingga...Jadi,same2 lah kita berusaha+berjihad untuk mencapai syurga Allah yang hakiki...Amiin..