CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday, February 8, 2009

Camping di Nur Sungai Merab, Bangi (7&8 feb)



Alhamdulillah,once again dpt join program bersama akhawat(sisters) yg insyaAllah semuanya dtg dgn satu matlamat, utk mencapai keredhaan Allah...semoga hati2 kami ini sentiasa disatukan oleh Allah...camping 2 hari 1 mlm di sungai merab ini disertai oleh lebih kurang 100 orang. Dari KMB, KYUEM, IPBA, INTI, UITM, INTEC, Taylors,IPTI, UPSI, UBT, dan uni2 lain yg x dpt disebut semuanya..mmg seronok dpt kenal dgn kalian..

inilah antara kenderaan2 yg telah menjemput kami dr uni kami...tq sisters!!


1st day, lebih bnyk kepada pengisian ilmu, yg diberi oleh sisters. 2nd day kitorng main EXPLORACE...explorace ni ade 10 check points..ni satu game yg bagi ku sangat mmberi faedah + x sia2..sbb byk ilmu yg dpt dikutip spnjg permainan...

Wah, sungguh mencabar halangan ni..time group kami smpai, air telah dicurahkn di tanah merah tu utk menyukarkan lagi perjalanan kami..kami terpakse mengotorkan baju+seluar dgn begitu dahsyatnya..huhu..( tp BTN lagi dahsyat!!)


..."ape ni adik2?"...."mcm spider-web, je kak"..."ha,btul tu.Dalam Al-Quran, Allah cerita pasal labah2 dlm surah ape?"..."erm...erm...ha...surah Al-Ankabut(labah2)..surah ke-29"...
kitorng kena lepaskn sorng2 ahli melalui lubang2 spider-web tu..DGN SYARAT: xleh sentuh langsung web tu...


masing2 berfikir,camane nak lepasi web ni tanpa menyentuhnya??huhu..mencabar sungguh!


ha..ni panjat tembok..tolong2 kwn..jgn smpai ade yang tergolek...


petak BERACUN! ade petak2 yg mempunyai BOM...kitorng kena lepaskn one by one ahli group, smpai ke seberang sana. mane2 ahli yg dah kena petak BOM, kena keluar, dan diganti oleh ahli yg lain...ahli yg lain kena ingat steps org b4 dia, spy x kena bom lagi...Pengajaran penting dr game ni- Jangan ulangi kesilapan. Belajar+ ambil iktibar dari sejarah..


Quack2..Quack2..terpakse jalan itik...aduhai,..penat2...


check points lain ade lg..tp xsmpt ambil gambar. Antaranye main Quiz Quran.Kena teka nombor surah2 dlm Quran, teka surah ni,cite psl ape, ape maksud surah ni...dll..mmg mencabar minda.
Ada check point yg kena hafal hadith..hadits pertama-pasal niat. Hadits ke-3,psl rukun Islam, hadits ke-5,psl Bid'ah dalam agama..

Yang paling bes sekali...lepas habis je Explorace, kirorng main WAR GAME! main perang2 gune belon air+tepung+water color..objektif perang: kena rampas panji pihak lawan dan kena bunuh ketua panglima perang..
wah,terasa mcm betul2 dlm peperangan..hati berdebar2...kitorng bincang2 strategi peperangan..ade tentera barisan hdpn,tengah,belakang..ade tentera sayap kanan dan kiri...wah..MEMANG mcm REAL nye perang..dah la buat war game dkt kwsn bukit yg baru ditarah..dgn tanah merahnya,dengan kwsn berbukit-bukitnya,dgn lubang2 yang dijadikan kubu pertahanannya...memang serious mcm nak berperang...

Even though group ku tidak menang, tapi xpe.kami dah try our best..JIHAD!!

makan jemaah...benda ni adalah satu kemestian pabila ade progrm...nyum2..sdp..


Program berakhir jam 1tghari...Alhamdulillah...byk benda yg dipelajari...

~tadabbur alam~

3 comments:

syazana said...

camp nih terisi sesangat.wargame tuh serious cm real.:) betapa zaza rasa sikitnya ilmu zaza dill..huu

tkuk said...

best gila kot
nnt korg 2 kene cerita lg kt aku

diela said...

aah, mmg terisi..bukan mcm camp2 biase pergi tyme sekolah dulu..dila pun rase ilmuku kurang...k tikuk,nnt insyaAllah kami be2 share ngn kamu.